עקירת שן בינה
עקירת שן בינה - למה זה קורה, ומתי צריך לטפל?
עקירת שן בינה - מתי ולמה עוקרים שיני בינה?
עקירת שן בינה היא פרוצדורה כירורגית שכיחה, המתבצעת כאשר שיני הבינה אינן בוקעות בצורה תקינה או כשהן גורמות לסיבוכים בריאותיים. שיני הבינה הן הטוחנות האחרונות שבוקעות לחלל הפה, לרוב בגילאים 16–23, ולרוב ישנן ארבע שיניים – שתיים בלסת העליונה ושתיים בלסת התחתונה.
כאשר שיני הבינה בוקעות בצורה מלאה ותקינה, הן עשויות להשתתף בתפקוד הלעיסה ואין הכרח לעקור אותן. עם זאת, במקרים לא מעטים שן הבינה אינה בוקעת כראוי, או ממוקמת בזווית שעלולה לפגוע בסביבה הדנטלית. במצבים אלו עשויה להינתן המלצה על עקירת שן בינה.
מתי נמליץ על עקירת שן בינה?
- שיניים כלואות
שן בינה כלואה היא שן שלא הצליחה לבקוע כראוי עקב מחסור במקום בלסת. שן כזו עלולה לגרום לדלקות, כאבים, ונזקים לשיניים הסמוכות. במצבים אלו עקירת שן בינה היא הטיפול הנכון. - צפיפות בשיניים:
הדעות בספרות הרפואית חלוקות בנוגע לתפקיד שיני הבינה בצפיפות שיניים, שכן גם בהיעדר שיני הבינה ישנה נטייה לשיניים לזוז קדימה. ובכל זאת, ייתכן ושי להם תפקיד משני בהצטופפות השיניים. - דלקות חניכיים ועששת:
כששן הבינה בוקעת חלקית, קשה לנקות את האזור באופן יסודי. כתוצאה מכך מצטברים רובד חיידקים ואבנית, ונוצרות דלקות חניכיים ועששת בשן עצמה ובשיניים הסמוכות. במקרים כאלה עקירת שן בינה יכולה למנוע נזק רחב היקף. - הפרעה לטיפול אורתודונטי:
לעיתים עקירת שן בינה נדרשת כדי לאפשר יישור שיניים תקין ולמנוע לחץ על יתר השיניים במהלך טיפול. - עששת או זיהום:
לאור מיקומן האחורי של שיני הבינה, הסיכוי להצלחת טיפול שורש או סתימה בהן נמוך. לכן, כאשר מתגלה עששת – עדיף ברוב המקרים לבצע עקירת שן בינה במקום לנסות לשמר אותה.
לאחר שהבנו מתי ומדוע נדרשת עקירת שן בינה, חשוב גם להכיר את ההליך עצמו ואת שלבי ההחלמה הצפויים. מטופלים רבים מגיעים למרפאה עם שאלות דומות בנוגע לכאבים, משך ההתאוששות והאם באמת חייבים לעקור כל שן בינה שצומחת.
בדיוק לשם כך ריכזנו עבורכם תשובות לשאלות הנפוצות ביותר בתחום עקירות שיני בינה – כדי שתדעו למה לצפות ותוכלו לקבל החלטה רפואית מושכלת ובטוחה.
האם עקירת שן בינה כואבת?
הליך עקירת שן בינה מתבצע תחת הרדמה מקומית, כך שלא תרגישו כאב בזמן הניתוח. לאחר הפעולה ייתכנו כאבים ונפיחות, שניתנים לשליטה באמצעות משככי כאבים והנחיות רפואיות מדויקות.
מהו זמן ההחלמה מעקירת שן בינה?
ההחלמה נמשכת לרוב בין 3–7 ימים. בזמן זה חשוב להימנע ממאכלים קשים, לעקוב אחר הוראות הרופא ולהקפיד על מנוחה.
מה ההבדל בין שן בינה רגילה לשן בינה כלואה?
שן בינה כלואה היא שן שלא הצליחה לבקוע באופן תקין, לרוב בגלל מחסור במקום בלסת. מצב כזה עלול לגרום לדלקות, כאבים ולעיתים אף להזזת שיניים אחרות – ולכן במקרים רבים תידרש עקירה.
האם חייבים לעקור את כל שיני הבינה?
לא תמיד. ההחלטה על עקירת שן בינה מתקבלת לפי מיקומה, מצב הבריאות שלה, ואם היא גורמת לבעיות כלשהן. לעיתים יש צורך לעקור רק שן אחת מתוך הארבע.
לסיכום, אם אתם שוקלים עקירת שן בינה או מתלבטים אם מדובר בצורך רפואי, אל תמתינו עד שיתפתחו כאבים או זיהום. פנייה מוקדמת למומחה פה ולסת תאפשר אבחון מדויק ותמנע סיבוכים מיותרים.